Honlapunkon időről időre olvashatunk iskolánk egykori diákjairól, akik kiemelkedő eredményeket érnek el választott sportágaikban. Bocska Anna Kamilla is magáénak tudhat már egy Európa Bajnoki címet. Ám vele még most is minden nap találkozhatunk, hiszen jelenleg iskolánk 8.b osztályos tanulója. Látványos, a sport és a mozgásművészet elemeit ötvöző sportága a légtorna. Büszkék vagyunk Annára, s ebben az interjúban kicsit megismerkedhetünk ezzel a különleges sportággal is.

-Bár már évek óta jelen van a sportvilágban, a légtorna még nem számít „hagyományos” sportágnak. Miért épp erre a különleges sportágra esett a választásod?

-Kicsi koromban az ismerősöknél elég népszerű volt a légtorna, nagyon érdekelt. Egyébként is a különleges dolgokat szeretem, így egy év gondolkodás után úgy döntöttem, elmegyek egy edzést kipróbálni. Azóta a sportág szeretete töretlen, mára már – mondhatni – létezni sem tudnék a légtorna nélkül.

-Fantasztikus eredményt értél el, Junior Európa Bajnok vagy párosban. Részleteznéd egy kicsit, mit kell tudni erről a bajnokságról?

-A POSA Nemzetközi Légtorna Szövetség szervezésével november végén került megrendezésre az European Aerial Championship 2022. Észtországban, Kadrinában tartották a versenyt. 6 ország versenyzett különböző kategóriákban a Junior Európa Bajnoki címért, Oroszország, Ukrajna, Szlovákia, Görögország, Izrael és persze Magyarország. Egy bírói csoport nagyon szigorú pontozással értékeli a koreográfiákat, amelyekben a kötelező elemek közül a hajlékonyságot, az erőt, a balance (egyensúly), és a zuhanós elemeket figyelik meg legfőképpen, de ezek mellett kötelező a 30 másodpercnyi talajgyakorlat, 3 másodpercnyi  elem kitartás. Ezekre is külön bíró van, aki stopperórával méri a gyakorlatokat. Én nagyon szeretem mind az egyéni, mind a duó gyakorlatokat, mindegyiknek megvan a maga szépsége és művészete.

-Mikor találkoztál először a légtornával? Honnan tudtad, hogy van ilyen lehetőség? Sportoltál valamit már előtte is?

-Öt éve próbálhattam ki először a légtornát, ismerősök ajánlásával. Előtte balettoztam, lovagoltam, és kosárlabdáztam.

-Van olyan példaképed, akire felnézel, aki követendő példa számodra?

-Elsősorban az edzőm, Molnár Hajnalka, a nemzetközi főbíró, Renee Richardson, valamint a többi versenyző társam, akik szintén jó eredményeket érnek el.

-Amikor néztem a videót, a gyakorlat a könnyed, kecses mozgással inkább egyfajta légi táncnak tűnt, mint sportnak. De feltehetőleg nem elég hozzá a kecses mozgás. Milyen adottságok, készségek szükségesek ehhez a művészetbe hajló sportághoz?

-Az erő és a hajlékonyság elengedhetetlen ebben a sportágban. Az egyensúlyérzéknek is nagy szerepe van, a könnyed, kecses mozgás teszi gyönyörűvé, érdekessé a koreográfiákat. Ebben a sportban is nagyon fontos az alázat, a kitartás, a szenvedély, és a sportág szeretete.

-Mennyit szoktál edzeni? Nehéz-e összeegyeztetni a tanulással, hiszen épp felvételi előtt állsz?

-Az edzésekre heti két alkalommal járok a Hajnal Mozgástér Stúdióba, ezen kívül otthon is sokat szoktam edzeni, gyakorolni. Versenyidőszakban viszont hetente 10 órát töltök a stúdióban. Nehéz összeegyeztetni az edzést a tanulással és a különórákkal, ezért nagyon sokszor késő estig tanulok.

-Amikor a dobogó legfelső fokára állhattál a pároddal, mit éreztél?

-Fantasztikus érzés volt, amikor értünk, nekünk szólt a Magyar Himnusz, ezt nem lehet szavakkal elmondani. Csodálatos pillanatok voltak és hatalmas boldogság, büszkeség, amire örökre emlékezni fogok.

-Mi az, amit te a legjobban szeretsz ebben a sportban?

-Legfőképpen a levegőben való tornát, ami szabadságérzést ad. A zuhanásokat, amik olyanok, mintha repülnénk, a csodálatos elemek varázsát, és hogy ebben a sportágban önmagam lehetek, és kiteljesedhetek benne.

-Vannak-e távolabbi terveid is ezzel a sportággal? Milyen szerepet szánsz a sportnak a felnőtt életedben?

-Rengeteg tervem van vele, felnőtt koromban légtornaedző és bíró szeretnék lenni, mindemellett híres légtornász, aki példa tud lenni a tanítványi számára.

Köszönöm a beszélgetést. Szívből kívánom, hogy teljesüljenek a céljaid.