Amikor fel kell sorolnunk néhány sportágat, valószínűleg nem a súlyemelés jut elsőnek eszünkbe. Pedig egykori diákunk, Zsolnai Máté épp itt az iskolában ismerkedett meg ezzel a sportággal, s mint kiderült, igen tehetséges benne, hiszen többek között többszörös Junior Országos Bajnok címmel is büszkélkedhet. Azaz, korosztályának és súlycsoportjának egyik legerősebb embere hazánkban.

Ismerkedjünk meg hát egy kicsit ezzel a sportággal, Máté segítségével.

– Amikor valaki sportolni kezd, nem valószínű, hogy a súlyemelést választja magának. Te hogyan találtál erre a sportra?

-Egyszer itt az iskolában volt toborzás, amikor harmadikos voltam. Kisebb súlyokkal lehetett próbálkozni a bemutató után. Aztán itt az iskolában voltak edzések, amikre eljártam. Végül itt ragadtam.

-Mi jellemez egy jó súlyemelőt?

-A legfontosabb a hozzáállás a sporthoz. A jó erőnlét mellett szorgalom és a kitartás szükséges. Az edzésekbe is százszázalékosan bele kell magát tenni az embernek.

-Mit érdemes tudni erről a sportról, mi teszi vonzóvá, miért ajánlanád?

-Főleg fiúknak ajánlanám, de persze lányok is versenyeznek. Kétféle fogásnemben versenyzünk, szakításban és lökésben. Én a lökést kicsit jobban szeretem. Egy idő után már elég nagy súlyokat emelünk. Tulajdonképp folyton – még az edzésen is – versengünk, hogy ki az erősebb. És persze saját magadat is le kell győzni, hogy még nagyobb súlyokkal is sikerüljön az emelés. Nekem sokat számít, hogy az élet más területein is fegyelmezettebb, megfontoltabb lettem. Ez a tanulásban is segít. A súlyemeléstől jó erőben leszünk, arányos, izmos, kisportolt test érhető el vele. A lányoknak is tetszenek a súlyemelők.

-Honnan tudod, hogy ha eljutottál valameddig, már egy nagyobb súllyal is megpróbálkozhatsz?

-A legfontosabb, hogy fejben el kell dönteni, el kell hinni, hogy képes vagyok rá. Persze ehhez tisztában kell lenni a képességeimmel, felkészültségemmel. A teljesítményünket folyamatosan mérik is. Az edző dönti el, mehetünk-e feljebb, de figyelembe veszi a sportolók kérését is.

-Milyen eredményeid születtek eddig?

-Háromszoros junior országos bajnok voltam. A felnőtt országos bajnokságon 10. lettem. A Soroksár Kupa junior nemzetközi bajnokságon pedig 2. helyezést értem el.

-Hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást és az edzéseket?

-Hetente 5 edzésem van, amik általában 2-2,5 órásak. De ezek estefelé vannak, úgyhogy előtte tudok tanulni.

-Hol  érdeklődjön, aki kedvet kap ehhez a sporthoz?

-Az én egyesületem a Fehérvár Rugby Club. Az edzőm Bódis-Szabó Katinka.

-Milyen távlati céljaid vannak ezzel a sporttal kapcsolatban?

-A súlyemelésben jó lenne olimpiára, EB-re, VB-re kijutni, és persze dobogós helyet elérni. Jelenleg atlétika- és sportedzőnek tanulok az iskolában, később ezzel szeretnék majd foglalkozni.

Köszönöm a beszélgetést. Kívánom, hogy teljesüljenek ezek a célok. Remélem, legközelebb már egy sikeres világverseny után fogunk beszélgetni.